Zabpehely torta a vidéki konyhában.

Nagyon finom és egészséges étel, ami liszt nélkül készül sok gyümölccsel.Lehet a receptet variálni, ki mit szeret és milyen gyümölcsöt tesz bele. Ez a mostani a saját alkotásom és garantálom ízleni fog mindenkinek, aki szereti a finom ízeket.

Hozzávalók

15 dkg zabpehely

2 dl tej

15 dkg vaj

15 dkg cukor

15 dkg darált dió /a tetejére 7-8 db fél dió

2 db tojás

1 kk szódabikarbóna

2-3 ek kókuszreszelék / elhagyható/

1-2 db közepes alma

1 tk őrölt fahéj

A tejére bármilyen gyümölcs és gyümölcszselé a díszítéshez.

Ezen a tortán most narancs gerezdek, őszibarack befőtt és meggy befőtt látható.

Kép060

Elkészítése

A 2 dl tejbe megfőzzük puhára a zabpelyhet. Az almákat felszeleteljük és megpároljuk kicsit fahéjjal és cukorral.

Közben felverjük a 2 db tojás fehérjét és a sárgáját elkeverjük a cukorral és vajjal.

A tortaformát kivajazzuk és megszórjuk zsemlemorzsával vagy darált dióval.

A kész zabpehelyhez hozzákeverjük a darált diót és szódabikarbónát és a kókuszreszeléket.

Beletesszük a kihűlt megpárolt fahéjas  almát és hozzákeverjük a cukros vajas tojás sárgát.

Óvatosan belekeverjük a tojások felvert habját. Belesimítjuk a torta formába és tetére tehetünk fél diókat és kicsit előmelegített sütőbe rakjuk. 40 percig sütjük 180 fokon tűpróbáig. Amikor nem ragad a közepébe szúrt kés, akkor már kész van. /Most ez a torta 1 órát sült, mert nekem ragadt a késre.

Amikor kész a megsült tortát hagyjuk kihűlni és közben a szokásos módon elkészítjük a gyümölcs szeleteket és a gyümölcs zselét. A boltban vásárolt torta zselét elkeverjük 2,5 vagy 3 dl vízzel és kicsi 1-2 ek cukorral. Folyamatos keverés mellett felforraljuk és 1 percig forraljuk lassú lángon. Elzárjuk és 5-8 perc múlva kanalazhatod a gyümölcsök tetejére.

Hűtőbe egy napig vagy éjszaka hagyjuk összeállni. Egészségetekre.

Kép058

A szódabikarbónától szép laza és pehely tortát kapunk.

Kép061

Egész jól fel lehet díszíteni azzal, ami csak van éppen otthon.

Kép065

Egészségetekre.

Kép067

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Sign up to our newsletter!