Ropogós kenyér a vidéki konyhában

Nagyon finom kenyér, csináljátok meg,aki még nem sütött kenyeret, mert lesz sikerélménye.

 

50 dkg kenyérliszt BL80 úgy hogy ebbe kevertem 2 ek teljes kiörlésű lisztet,így 50 dkg .

4 dl víz (langyos)

2 dkg friss élesztő én 7g szárítottal csináltam/

1 ek olívaolaj

2 tk só

1 teáskanál cukor

Elkészítés

Egy nagy tálba  tesszük az összes hozzávalót és  fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük./vagy a robotgép kenyérkeverő kanáljával/ Nem kell dagasztani, gyúrni  csak jól összedolgozni.

Letakarjuk és  5 órát kelesztjük. Megéri ennyit állni hagyni, mert a kisült kenyér sokkal finomabb lesz. Ha kicsivel több élesztőt 2,5 dkg adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt 2,5-3 óra.

 

A tésztát jól lisztezett deszkára borítjuk, elég  ragacsos, érdemes átforgatni a liszten kicsit , hogy tudjunk vele dolgozni és két részre osztjuk. /Most egybe hagytam/és nem kell csavarni sem.

A tésztát megformázni amilyenre akarjuk és bele tenni egy kiolajozott fórmába, bevágni 3 helyen .Hagyni kelni, míg bemelegítjük a sütőt jó fóróra.

A sütőt előmelegítjük. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez biztosítja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát.

Ha a sütő elég meleg, jó forró a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük langyos vízzel óvatosan, ne áztassuk el a tésztát majd ropogósra sütjük.

Sima gáztűzhelybe sütöttem pirosra.15 percig 200 fokon és lejjebb vettem 180 fokra.Pirosodásig sütöttem az időt sajna nem néztem. Amikor kezd barnulni onnan még 15 perc sütés, nézegessétek sokat. Mikor kivettem kicsit megspriceltem meleg vizzel és letakartam ruhával,hogy puhuljon,mert mink így szeretjük.

Ebből a lisztből sütöttem és tettem hozzá teljes kiörlésű lisztet

Nagyon finom lett, anyunak nagyon ízlik,most ezt neki sütöttem.

Egészségetekre a másik gyökérkenyér receptjét itt találhatjátok

uj ablakba nyílik

 

 

 

Comments are closed