Kenyér készítése kovásszal otthon

Nagyon egyszerű kenyeret sütni otthon és nagyon megéri. Lehet kemencébe is meg gáztűzhelyen és villanytűzhelyben is kenyeret sütni.

A kovász receptjét itt találjátok: Kovász készítése kenyérsütéshez

A kenyér elkészítése egyszerű nagyon. Este elkészítem és hagyom állni reggelig a hűtőben. Másnap csak kiveszem és kicsit megformázom a  konyha pultom lisztezett deszkán és hagyom állni egy-2 órát. Aztán előmelegített sütőbe egy nagy fazékba rakom és bevágom és jól megspriccelem vízzel és teszek rá tetőt is,amit szintén jól bespriccelek vízzel és hagyom sülni 45 percig. Nekem ez a lábas kicsinek bizonyult, legközelebb nagyobb lábast használok.

Kép010 (4)

Este 11 h kor kevertem be  70 dkg liszt és 5 dl víz és 1 teáskanál sót, én többet tettem bele még egy fél teás  kanállal. Ehhez kell 3 ek kovász és szépen elkeverni a kezeddel, addig, amíg egybe áll a tészta.

Letakarod egy vizes ruhával a tálat, amibe  benne van a kenyér keverék csak az alját szórd meg liszttel és a keverék tetejét is kicsit és hűtőbe teszed.

Másnap 10 h felé vettem ki és kicsit összegyúrtam deszkán a pulton és megformáztam, hogy kenyér alakja legyen. Ezt hagytam állni még egy órát és ment a lábasba, most sütőpapírral béleltem és jól megspricceltem vízzel a tetőt is és meleg sütőbe 45 percig sütöttem kb 240 fokon a gáztűzhely 5 ös fokozatán.

Kép012 (2)

Aztán levenni a tetejét, megint megspriccelni vízzel és tető nélkül még 10 percig sütöttem. Nagyon finom lett. Most nekem nem volt kovász és így fél csomag szárított élesztővel csináltam. A következő kenyér már kovásszal készül ez után mindig.

Kép026 (2)

Nagyon finom lett és egy szelettel jól is lehet lakni bőven. Egészségetekre.

 

One Comment:

  1. Awesome forum topic.Thanks Again. Awesome. Corbin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Sign up to our newsletter!