Kenyér gyors kovászos a vidéki konyhában

Kenyér gyors kovászos  a vidéki konyhában

Sziasztok.Addig kisérleteztem míg végül kitaláltam ezt a kenyeret,amit most bemutatok nektek. Van benne burgonyapehely és teljes kiörlésű.Minden pont jó és csak 3 dkg élesztő van benne.

Hozzávalók

40 dkg BL 80 as liszt / ebbe tettem bele a teljes kiőrléű lisztet 4 ek/,hogy öszesen 40 dkg legyen

1 dkg budafoki friss élesztő

3 dl langyos víz

Aztán még  60 dkg liszt /itt tettem bele+3 ek burgonyapelyhet/ így lett összesen 60 dkg

0,5 dl olaj

1 ek só

2dkg élesztő

3 dl lanygos víz /nekem mér kellett hozzá kicsit önteni, hogy egybe áljon a tészta.

Elkészítése

Este egy nagy tálba bekeverni a 40 dkg lisztet , 1 dkg élesztőt, 3 dl vízet és letakarni ott hagyni a konyha pulton reggelig.

Reggel hozzátenni 60 dkg lisztet,0,5 dl olajat, 3 3k burgonya pehely és 1 ek sót, 2 dkg élesztőt,és 3 dl langyos víz/nekem itt is potólni kellett még a vizet kicsit.Jól kidagasztjuk , kézzel szépen lehet vele dolgozni, addig, amíg leválik a kezünkről és a tál oldaláról.

Kétszer 40 percig kelesztettem. Az elsőnél alig kellett már nyomkodni, csak szinte formázni olyan szépen megkelt.

Így nézett ki az első 40 perc kelesztésnél.

A második kelesztés után tegyük  olajozott fórmába a kenyeret és melegítsük elő a gázt. kb 20 perc kelesztés elég már. Amikor elég meleg a sütő, akkor vágjuk be a kenyeret és vizezzük meg , spricceljük meg hideg vízzel. Tegyünk mellé kis lábasba vizet, hogy legyen gőz. 

Egy óráig lehet sütni 200 fokon vagy kicsit többet. Amikor megsült kivenni és letakarni ruhával , hogy puhuljon.

Deszkára kivenni és gyorsan hideg vízzel megkenni és betakarni ruhával,míg kihűl.

Nagyon jó lett megint, csak ajánlani tudom.

Egészségetekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.