Kenyér előkovászos a vidéki konyhában

Nagyon finom előkovászos félbarna kenyér.Este bekevered és reggel folytatod.13h ra már eheted a finom kenyeret.

Hozzávalók

40 dkg BL 80 as liszt /itt tettem bele 2 ek buzakorpát és 2 ek teljes kiörlésű lisztet-így lett 40 dkg összesen/

1 dkg budafoki friss élesztő

3 dl langyos víz

Aztán még  60 dkg liszt /3 ek burgonyapehely és / így lett összesen 60 dkg

0,5 dl olaj

1 ek só

2dkg élesztő

3 dl lanygos víz /nekem még kellett hozzá kicsit önteni, hogy egybe áljon a tészta.

Elkészítése

Este egy nagy tálba bekeverni a 40 dkg lisztet,ami keverve van a teljeskiörlésűvel és a korpával, 1 dkg élesztőt, 3 dl vízet és letakarni ott hagyni a konyha pulton reggelig.Így fog kinézni reggelre.

Reggel hozzátenni 60 dkg lisztet a burgonypehelyel,0,5 dl olajat, 1 ek sót,2 dkg élesztőt,és 3 dl langyos víz/nekem itt is potólni kellett még a vizet kicsit.Jól kidagasztjuk, kézzel szépen lehet vele dolgozni, addig, amíg leválik a kezünkről és a tál oldaláról.

Kétszer 40 percig kelesztettem.

Az elsőnél alig kellett már nyomkodni, csak szinte formázni olyan szépen megkelt.A második kelesztés után tegyük  olajozott fórmába a kenyeret /én lábasba tettem/és melegítsük elő a gázt. kb 20 perc kelesztés elég már. Ekkor bevágod és mintázod ha akarod a kenyeret és amikor elég meleg a sütő, akkor vizezzük meg, spricceljük meg hideg vízzel a lábast is körbe és a tetőt is.

40 perc fedővel sütni és utánna levenni a fedőt és pirosra sütni.Így nézett ki amikor levettem a fedőt.

Kb 20-30 perc még a sütési idő és mikor kiveszed, akkor hideg vízzel lespricceled és letakarod ruhával míg langyosra hűl.

Nagyon nagyon finom kenyér és ropgós és rugalmas.

Egészségetekre 

 

 

 

Comments are closed