Gyökérkenyér a vidéki konyhában

Svájci gyökérkenyér receptje.

Hozzávalók 4 adagra

50 dkg kenyérliszt /keverve/ 35 dkg kenyérliszt BL 80 as és 15 dkg grahamlisz,/én teljes kiörlésű búza liszttel egészítettem ki.

4 dl víz langyos

2kg friss élesztő /én 7 gr szárított élesztővel készítettem/

1 ek oliva olaj/nekem sima olaj volt

1 tk cukor

2 tk só

Teljes kiörlésű buzalisztből tettem 15 dkg ot a 35 dkg fehér kenyérliszthez.

Elkészítés 

Egy nagy tálba  tesszük az összes hozzávalót és  fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük./vagy a robotgép tésztakeverő kanáljával/ Nem kell dagasztani, gyúrni  csak jól összedolgozni.

Letakarjuk és  5 órát kelesztjük. Megéri ennyit állni hagyni, mert a kisült kenyér sokkal finomabb lesz. Ha kicsivel több élesztőt 2,5 dkg adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt 2,5-3 órára.

 

A tésztát jól lisztezett deszkára borítjuk, elég  ragacsos, érdemes átforgatni a liszten kicsit, hogy tudjunk vele dolgozni és két részre osztjuk.

Mindkét tésztát kb 15×30 cm-es téglalappá lapogatjuk és  feltekerjük a hosszabb oldalánál fogva és  a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk,mint ha ruhát csavarnánk ki, ettől lesz jellegzetes formája a kenyérnek.

A kenyereket sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük. Kelni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.

 

A sütőt előmelegítjük. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez biztosítja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát.

Ha a sütő elég meleg, jó forró a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük langyos vízzel óvatosan, ne áztassuk el a tésztát majd ropogósra sütjük.

Sima gáztűzhelybe sütöttem pirosra.Mikor kivettem kicsit megspriceltem meleg vizzel és letakartam ruhával,hogy puhuljon,mert mink így szeretjük.Egészségetekre.

Kettő ilyen szép kenyérke lett, még az este meg is kóstóltam, nagyon finom.

Érdemes elkészíteni,mert nincs vele gond és hamar megvan.Míg kel a tészta bármit csinálhatunk.

Vakuval más fényképezni,mint lámpánál. Nagyon szép lett és anyunak is nagyon ízlik.Egészségetekre.

A receptet innen vettem: https://www.nosalty.hu/recept/svajci-gyokerkenyer-alias-pain-paillasse

Köszönöm szépen ezt a szuper receptet.

7 Comments:

  1. Perfect webpage you have at this website! Precisely how could i add in this blog’s feed into my Rss reader? egddgdccgded

  2. You produced some decent points there. I looked on the net to the problem and discovered many people goes together with along along with your web site. cadckecdeadbfacc

  3. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Thanks a lot, I appreciate it! ffaadcbgafke

  4. I do not even know how I stopped up here, however I assumed this put up was good. I do not recognise who you are however definitely you’re going to a wellknown blogger for those who are not already kbfgefccbbkkbeac

  5. Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ddffkgfdbbeb

  6. Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I might state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to make this actual publish incredible. Magnificent job! fcakacdkeeaedagf

Hozzászólás a(z) Johne308 bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.