Gyökérkenyér a vidéki konyhában

Svájci gyökérkenyér receptje.

Hozzávalók 4 adagra

50 dkg kenyérliszt /keverve/ 35 dkg kenyérliszt BL 80 as és 15 dkg grahamlisz,/én teljes kiörlésű búza liszttel egészítettem ki.

4 dl víz langyos

2kg friss élesztő /én 7 gr szárított élesztővel készítettem/

1 ek oliva olaj/nekem sima olaj volt

1 tk cukor

2 tk só

Teljes kiörlésű buzalisztből tettem 15 dkg ot a 35 dkg fehér kenyérliszthez.

Elkészítés 

Egy nagy tálba  tesszük az összes hozzávalót és  fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük./vagy a robotgép tésztakeverő kanáljával/ Nem kell dagasztani, gyúrni  csak jól összedolgozni.

Letakarjuk és  5 órát kelesztjük. Megéri ennyit állni hagyni, mert a kisült kenyér sokkal finomabb lesz. Ha kicsivel több élesztőt 2,5 dkg adunk a tésztához, rövidíthetjük a kelesztési időt 2,5-3 órára.

 

A tésztát jól lisztezett deszkára borítjuk, elég  ragacsos, érdemes átforgatni a liszten kicsit, hogy tudjunk vele dolgozni és két részre osztjuk.

Mindkét tésztát kb 15×30 cm-es téglalappá lapogatjuk és  feltekerjük a hosszabb oldalánál fogva és  a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk,mint ha ruhát csavarnánk ki, ettől lesz jellegzetes formája a kenyérnek.

A kenyereket sütőpapírral letakart sütőlemezre tesszük. Kelni hagyjuk, míg a sütő bemelegszik.

 

A sütőt előmelegítjük. Alulra egy kis lábasba vizet teszünk, ez biztosítja majd sütéskor a kellő mennyiségű párát.

Ha a sütő elég meleg, jó forró a kenyereket átkenjük, vagy megspricceljük langyos vízzel óvatosan, ne áztassuk el a tésztát majd ropogósra sütjük.

Sima gáztűzhelybe sütöttem pirosra.Mikor kivettem kicsit megspriceltem meleg vizzel és letakartam ruhával,hogy puhuljon,mert mink így szeretjük.Egészségetekre.

Kettő ilyen szép kenyérke lett, még az este meg is kóstóltam, nagyon finom.

Érdemes elkészíteni,mert nincs vele gond és hamar megvan.Míg kel a tészta bármit csinálhatunk.

Vakuval más fényképezni,mint lámpánál. Nagyon szép lett és anyunak is nagyon ízlik.Egészségetekre.

A receptet innen vettem: https://www.nosalty.hu/recept/svajci-gyokerkenyer-alias-pain-paillasse

Köszönöm szépen ezt a szuper receptet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.