Fehér ropogós kenyér a vidéki konyhában

Anyu kenyeret sütött megint , hurray.. szép az élet.

Hozzávalók

1 kg finomliszt  

50 g élesztő  

2 dl tej

5 dl víz  

4 teáskanál cukor  

3 teáskanál só  

5 gr margarin vagy olaj  (tál kikenéséhez)

Elkészítése

A 2dl hideg tejhez adjuk a 5 dl meleg vizet, így pont jó lesz az élesztő felfutásához. Tegyünk bele 4 teáskanál cukrot és morzsoljuk bele a friss élesztőt.10 percig felfut.

Egy nagy tálba tegyünk 1 kg lisztet és 3 teáskanál sót. Hozzáöntjük az élesztős tejes vizünket. Használhatunk dagasztógépet is, ha van (a kézi mixer dagasztófeje is megfelel, én azzal szoktam csinálni).

Alaposan megdagasztjuk a tésztát, amíg egybe áll , kissé ragacsos, csomómentes masszát kapunk.Hasonló a nokedli tésztához. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával, és félretesszük egy meleg helyre. 40-50 percig kelesztjük a tésztát.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán formázzuk olyanra, amilyenre akarjuk és egy kiolajozott formába tegyük bele és hagyjuk kelni még 20-30 percig. Kapcsoljunk sütőt 180 fokra és ha jó meleg, tegyünk be egy kis tálba vízet  és a kenyeret locsoljuk meg hideg vízzel és vágjuk be és mehet a sütőbe. 45 – 60 perc sütés. Most én kis tepsibe tettem, és nagyon szép lett a kenyér, kitöltötte a tepsit.

 

Egészégetekre.

Comments are closed