Eper dzsem készítése tartósító nélkül

Kép020

Eper dzsem készítése nagyon egyszerű. Előző este leszedjük az epreket vagy veszünk, ha nekünk nincs.

Kép010 másolata

3 kg eper

1,5 kg cukor + – 30 dkg

1 tk citromsav

A szép epreket jól megmossuk, több vízben. Legjobb, ha folyó víz alatt mossuk szemenként.

Kép004

Beledaraboljuk egy nagyobb tálba, rétegezve a cukorral és eltesszük hideg sötét helyre egy éjszakát.

Másnap elővesszük és leöntjük róla a levét. Ebből a léből lehet csinálni eper szörpöt. Nagyon finom és édes lesz./felteszed lábasba, teszel bele mokkás kanál citromsavat és felfőzöd. Forrón üvegbe töltöd , lekötöd és száraz dunsztba teszed/ Nagyon finom akár teába tenni cukor helyett is kiváló.

Az epreket berakjuk egy nagyobb zománcozott fazékba és megkóstoljuk, hogy  elég édes-e.

Utólag cukrozni már nem igazán jó,mert az eper bebarnul és nem lesz szép a lekvárunk. Felrakjuk a tűzre és felforraljuk nagy lángon, közben szedjük a habját. Amikor szerintünk elég édes akkor teszünk bele egy kávéskanál citromsavat, ettől nagyon szép lesz a színe. Ez után már ne cukrozzunk,mert megbarnul.

Amikor elfőtte a maradék levét is , ez kb 30 perc alatt megtörténik, akkor melegen üvegekbe töltjük és zárjuk celofán és kupak és 5 percre fejre álítjuk az üvegeket, hogy légmentesen zárjon  és mehet a száraz dunsztba.

Kép067

Jutalmul egy finom eper fagyi is jól jön . Egészségetekre.Kép046

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.