Előkovászos félbarna féle kenyér a vidéki konyhában

Sziasztok.Addig kisárleteztem míg végül kitaláltam ezt a kenyeret,amit most bemutatok nektek. Van benne burgonyapehely, korpa és teljes kiörlésű.Minden pont jó és csak 3 dkg élesztő van benne.

Hozzávalók

40 dkg BL 80 as liszt 

1 dkg budafoki friss élesztő

3 dl langyos víz

Aztán még  60 dkg liszt /itt tettem bele 4 ek teljes kiörléű lisztet+3 ek burgonyapelyhet és 2 ek korpát/ íg ylett összesen 60 dkg

0,5 dl olaj

1 ek só

2dkg élesztő

3 dl lanygos víz /nekem mér kellett hozzá kicsit önteni, hogy egybe áljon a tészta.

Elkészítése

Este egy nagy tálba bekeverni a 40 dkg lisztet , 1 dkg élesztőt, 3 dl vízet és letakarni ott hagyni a konyha pulton reggelig.

Reggel hozzátenni 60 dkg lisztet,0,5 dl olajat, 1 ek sót,2 dkg élesztőt,és 3 dl langyos víz/nekem itt is potólni kellett még a vize tkicsit.Jól kidagasztjuk , kézzel szépen lehet vele dolgozni, addig, amíg leválik a kezünkről és a tál oldaláról.

Kétszer 40 percig kelesztettem. Az elsőnél alig kellett már nyomkodni, csak szinte formázni olyan szépen megkelt.

A második kelesztés után tegyük  olajozott fórmába a kenyeret és melegítsük elő a gázt. kb 20 perc kelesztés elég már. Amikor elég meleg a sütő, akkor vágjuk be a kenyeret és vizezzük meg , spricceljük meg hideg vízzel. Tegyünk mellé kis lábasba vizet, hogy legyen gőz. 

Egy óráig lehet sütni 200 fokon vagy kicsit többet. Amikor megsült kivenni és letakarni ruhával , hogy puhuljon.

Nagyon jó lett, rugalmas és az íze is nagyon finom

Máskor is ilyet fogok sütni és már a fagyóba van, csak elő kell venni frissen az aznapit.

Egészségetekre.

 

Comments are closed