Diós – mákos házi kalács receptje.

Hozzávalók:
4dkg élesztő
4,5 dl tej
20 dkg porcukor
60 dkg liszt
20 dkg olvasztott puha vaj vagy margarin
2 tojás
1 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
2 citrom
35 dkg darált dió vagy mandula
2-3 kanál méz

A töltelékhez:
1,5 dl tej
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
35 dkg darált dió
5 dkg beáztatott mazsola
1 kanál zsemlemorzsa
2 db reszelt alma

Elkészítése: 4dkg élesztőt 1 dl langyos tejbe elkeverünk és adunk hozzá 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet a tetejére szórunk. Meleg helyen hagyjuk állni, míg felfut az élesztő.

Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a 60 dkg lisztet és belemorzsoljuk a 20 – 25 dkg vajat és hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, 2 egész tojást és 1 tojás sárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, pici sót és 8 dkg porcukrot, 1 citrom reszelt héját és a 1,5 -2 dl langyos tejet.
Amikor már elválik az edény a falától és szép hólyagos lesz a tészta, akkor a tetejét belisztezzük és meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

Elkészítjük a tölteléket: 1,5 dl tejet és 10 dkg porcukrot és 1 vaníliás cukrot a citrom reszelt héjával felforralunk, majd leforrázzuk a 35 dkg darált diót. Hozzáadjuk az 5 dkg beáztatott mazsolát és 1 kanál zsemlemorzsát és 2 db reszelt almát és elkeverjük és hűlni hagyjuk.

Lisztezett deszkára tesszük a kelt tésztát, 3-4 cipót is formázhatunk belőle /attól függ mekkora a tepsi/ és téglalap alakúra nyújtjuk őket. A tésztát megkenjük vékonyan mézzel, erre kerül a diós töltelék és szépen feltekerjük őket. Egy tepsit kivajazunk és belehelyezzük a kalácsokat.

Kép043 Kép048Kép044Letakarva, meleg helyen még 30 percig kelni hagyjuk, felvert tojással megkenjük és 180 C fokon előmelegített sütőben 40 percig sütjük.

Anyu  most úgy csinálta, hogy a 60 dkg liszt helyett most 80 dkg lisztet használt és két cipót formázott, így az egyik tészta mákos lett. Ugyan úgy ízesítettük, mint a dióst. Nagyon finom és puha kalács, csináljátok meg és egészségetekre.

Kép050 Kép051 Kép054 Kép055 Kép056 Kép064

8 Comments:

  1. Many thanks for info. Waiting for more and looking forward to read you:-). Regards

  2. Great job, thanks:-). Best regards. PR

  3. Hello mates, its great piece of writing concerning tutoringand fully defined, keep it up all the time.

  4. I simply want to say I am beginner to blogging and absolutely liked you’re blog site. More than likely I’m going to bookmark your site . You absolutely have wonderful stories. Cheers for sharing with us your website.

  5. Van egy isteni finom kurtos kalacs receptem, es arra gondoltam hogy abbol sutnek dios es makos kalacsot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.