Család – emberek – gyökerek- ízek -életek.

Továbbra is csodás napra ébredtünk és reggel elment anyu a boltba és valamiért utána mentem. Előtte viszont kiszedtem a répákat és leszedtem a cseresznye paprikákat. Gyönyörű szép nagy répák és a paprika isteni finom.

Kép048 Kép050

A bolt előtt megismerkedtünk Erzsikével és beszélgettünk,míg a dohányboltos Renátát vártuk, aki éppen elment bevásárolni és egy szép nagy fagyasztott kacsával érkezett meg. 1000 Ft ért vette és azt mondta, nagyon szuper lesz hétvégére ebédnek a családnak. Szóval Erzsike anyum korosztálya és letegeződtünk.

Kép074 (2)

Ügye milyen aranyos Erzsike? Megint lett egy barátnőnk és megbeszéltük,hogy megyünk az erdőbe és szedünk gombát és keresünk kakukkfüvet.

Kép080 Kép086

Beszélgettünk az ételekről és valahogy szóba jöttek a fűszernövények is. Amiket nagyon szeretek és ajánlom, hogy nektek is legyen otthon a konyhába, egy cserépbe is akár. Erzsike szakácsnő volt és nagyon tud főzni meg sütni és szereti a gyógynövényeket is és annyira megörültem neki, hogy biztos látta rajtam, hogy szeretnék a kertbe ültetni .Így megbeszéltük,hogy hoz nekünk egy keveset a kertjéből. Éppen most savanyítom a kovászos káposztát és ahhoz éppen csombor szükséges, hogy finomabb legyen. Kaptunk egy nagy csokorral és 2 db szálat elültetni , hogy jövőre is legyen nekünk a kertbe. Kaptunk még 3 szál rozmaringot,aminek szép fa szára is volt és a végén hajtása. Így a fás részt eldugtam a földbe és kigyökeredzik.

Nagy munkába vetettem magam megint, mert volt a kertbe egy nagy beton itató vájú és anyu már nem bírta nézni , megjegyzem én sem. Pedig nyuszifület ültettem bele és képzeljétek kipusztult mind. Befutotta az az érdekes növény,ami olyan szépen terjed anyu kertjébe. Minden esetre azért szeretem, mivel nem nő közte gaz.Szóval úgy döntöttem, hogy elhozom onnan és a helyére ültetem a fűszernővényeket.Ott éppen klassz árnyék van és jó a talaj.Akkor még nem tudtam,hogy mekkora nagy munkának adtam a fejem.

Kép006

Látjátok , így nézett ki és már elkezdtek kiásni. A fene se gondolta volna, hogy ez több mázsa.

Kép001

Minden esetre amit elkezdek,azt be szoktam fejezni .Nagy meló volt ám onnan kivenni.Eltartott jó fél órát , míg egy nagy karóval emelgettem.Sajna a másik végét sehogy sem tudtam kiszedni. Így mikor anyu kijött és megnézte mit csinálok, akkor azt mondta, hogy ássam el. Hahaha majdnem nevettem rajta , aztán a végén tényleg eltemettem és ráültettem azt a növényt,ami fut, hogy oda semmit se ültessünk.

Kép002 Kép005 Kép012

 

 

Balról jobbra , körömvirág , csombor és rozmaring. Egyenlőre ennyi és bízom benne, hogy lesz még más is mellette hamarosan.

 

Délbe kezdtem és 3 felé végeztem is az egésszel. Anyu közben meg derelyét és szilvás gombócot csinált. Kivette a fagyasztott szilvát, ami ügye ebbe a melegbe hamar megolvadt és már a gombócokat nem akarta vele megtölteni és ki akarta dobni. Mire pont bementem és megláttam. Ki ne dobd anyu, pont jó lesz nekem fagyinak. Volt is itthon finom aludttej és meg is csináltam fagyinak.Pont jó lett ebéd utánra.Isteni volt.

Kép052 Kép055 Kép060 Kép065

Tündéri anyukám, imád főzni és sütni. Jól is áll neki igaz? A derelye meg nagyon finom és a gombóc is remek lett. Délután pedig ki ültettük a kis fákat az utcára, mivel azt a nagy öreg fát ,ami félig rohadt azt kivágjuk. A madarak is elmentek a fészekből, a fiókák is kirepültek.

Kép013

Ez az öreg fa ,ami már semmire sem jó, maximum tüzelni.Anyu kapott a tesójától ici pici gesztenye fát és azt meg ennek a fának a háta mögé ültettük.

Kép017

Meg ne kérdezzétek ez milyen fa , mert nem tudom, majd utána nézek.Egy biztos feltűnt nekem, hogy ezen a fán nincsenek bogarak és madarak sem.Szóval ez egy rejtélyes fa. Van egy kis szaga is, olyasmi mint az ecetfának.A másik pedig az, hogy nagyon gyorsan nő.

Kép018

 

Ma meg paradicsom szedéssel kezdtük a napot. Anyu tesójának túl sok van és szívesen adott nekünk, ha leszedjük.Így elbringáztunk a másik faluba és hoztunk mindent, amit csak kaptunk. Gyönyörű szép nagy kukoricákat és rétes almát is . Már éppen sül az almás pite.

Kép104 Kép107Óriási rétes almák és a kukorica is óriási, meg a paprika is és minden gyönyörű.

Kép092 Kép106

Közbe Pali meg libákat fosztott és a kik libák éppen a kertbe voltak. Nagyon cukik.

Kép063 Kép073 Kép074 Kép088Itt már toll nélkül rohangálnak ,nincs melegük. Kaptunk finom almás pitét és ittunk egy jó kávét is és megjött Pali fia is,aki rohant pecázni a bányatóra.

Kép094 Kép096

Útközbe hazafelé fényképeztem a lovacskákat is. Anyu éppen a testvérével beszélget, míg kikísérte.

Kép100

Ennyi sok paradicsomot hoztam, tiszta sár még és én is rendesen megizzadtam.Itt most nagyon meleg van. Nálatok is? Szóval a napnak a felénél tartunk és még elmegyünk biciklizni az erdőbe, abba reménykedem,hogy találunk valami gyógynövényt és gombákat az eső után.

Kép105Szép napot kívánok nektek is és csináljatok valami olyat, amit még sose csináltatok. Például, ha nincs fűszernövényetek akkor ültessetek vagy vegyetek és tegyétek a konyhába, hogy kéznél legyen. Kovászos káposztát is készíthettek, ha még nem csináltatok. Nagyon finom és abba kell a csombor. Ebből a káposztából készül a híres rakott káposztám, amit majd megosztok veletek, ha elkészítem. Anyu már nagyon várja az biztos.Kész az almás is , egészségetekre.

Kép005 (2)

 

 

 

 

2 Comments:

  1. I am only writing to let you be aware of of the great experience my wife’s daughter developed reading through your webblog. She picked up many things, most notably how it is like to have an excellent teaching character to make the rest just fully grasp a number of problematic matters. You really exceeded visitors’ expectations. Many thanks for delivering such valuable, trustworthy, edifying and even cool guidance on the topic to Ethel.

  2. I just want to say I am just all new to blogs and absolutely loved your blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You really have amazing stories. With thanks for revealing your website page.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.